Sunday, August 19

goreng-goreng

Because Czech is in Europe, maka, we'll be seeing lots of pasta.
Cara nak buat pasta goreng pulak, cam lain sikit daripada kita buat nasi goreng.
Sebab pasta tu diperbuat daripada tepung.
Biasanya, makan pasta kat sana, buat macam salad. Just campur dengan mayonis, olive oil, veggie, salt, pepper, chicken chunks, potato chunks, cheese etc. Ape2 je lah yang kite rase sesuai. Pastu, makan! Kan senang.

Tapi, ingredients yang macam best kalau nak buat pasta goreng adelah:
Pasta yang dah masak
Minyak
Bawang (potong dadu)
Tomato/Tomato paste
(might wanna tumis bawang and tomato paste, kasi wangi dulu)
Sausage/chicken
Herbs and spices (oregano, pepper etc.)
Telur
Or kalau nak seafood, letak la prawns, sotong, mussels etc. Yumm.. terliur...
Veggie
Kalau nak pedas, tumis cili giling awal2 OR just add a few drops of TOBASCO sauce... hot mama...

Rules nak goreng2? Simple.
Just masukkan bahan yg lambat masak dulu, diikuti dengan bahan yg cepat masak.
Lagi lame u menggoreng dalam kuali tu, lagi sedap masakan sebab die punya flavoring semua meresap masuk dengan bahagianye ke dlm pasta tu. Makan pasta goreng setiap hari pun tak jemu.

Oh, tak sabar lak nak memasak. Chef Nora. ekekekeke...

No comments: